HOME MAKRYCHORI NESTOS SPOOR BLOG CONTACT

Huize Loukakis

Over het huisje

Dorp-luchtfoto

Over het huisje "Loukaki"

Het huisje werd in 1998 gebouwd op een helling even buiten het dorp. Het is eigendom van een oude vrouw (Loukaki), die geboren was in het dorp en wegens haar hoge leeftijd in de buurt van haar dochter ging wonen in Athene...

 

Makrychori

Makrychori (Μακρυχώρι (Καβάλα, tot 1926 Ouzoun Kioi) is een klein dorpje in Noordoost Griekenland en heeft ongeveer 80 inwoners. Het bevindt zich op een hoogte van 220 meter, in het berggebied van Lekani, 32 kilometer ten noordoosten van Kavala. Makrychori had aan het begin van de 20e eeuw ongeveer 1000 inwoners, allen moslim.
Na de bevolkingsuitwisseling vestigden zich 164 vluchtelingenfamilies. Volgens bronnen uit 1928 had het dorp 673 inwoners, terwijl het inwonertal tot 1940 toenam tot 1063. In het dorp bevindt zich het kerkje van Ypsosis tou Timíou Stavrou (Verheffing van het Heilige Kruis).
Er is een heel klein winkeltje waar wat levensmiddelen te koop zijn en verder is er een slagerij (Simos / Σίμος) in het dorp. Er zijn twee tavernes, Takos (Τάκος) en een wat grotere: "To steki tou chondrou" (Το στέκι του χοντρού", ofwel "het plekje van de dikkerd"). Genoemd naar de eigenaar en de grill-meester, een niet bepaald slanke man; het vlees (van de lokale slager Simos) wat hij bereidt is uitstekend.